וּפָסַח ה' עַל הַפֶּתַח וְלֹא יִתֵּן הַמַּשְׁחִית לָבֹא אֶל בָּתֵּיכֶם לִנְגֹּף - וּשְׁמַרְתֶּם אֶת הַדָּבָר הַזֶּה לְחָק לְךָ וּלְבָנֶיךָ עַד עוֹלָם

קיצור הלכות הנצרכות לפסח תש״פ

השנה לאור השינויים הרבים המתרחשים בעקבות הנגף, ה' ישמור ויציל את עמו ועולמו, מוגשים בזאת תקציר הלכות נצרכות לימי הפסח.

תקציר זה הינו כתוספת לרשימת המוצרים שנתפרסמה בעלון האחרון וכתוספת לשיעורים המשודרים לתושבים בכל יום בין שבע לשבע וחצי או בזמנים נוספים. (פרטים על השיעורים שהיו ושעתידים להיות בעזרת ה', ניתן לקבל אצל אושר דרורי, יהושע גלברד ור' עדי שטטמן).

השיעורים בימי ראשון ושני השבוע יעסקו בהלכות ליל הסדר.

[ההלכות המצ"ב הינן לנוהגים כמנהגי קהילות האשכנזים והספרדים כאחד והרי הם בדרך שהנני רגיל להורות ע"פ דרכו של מו"ר מרן הגרש"ז אוירבך זצ"ל ובד"כ גם כדעת הגרע"י זצ"ל].

הכשרת כלים לפסח

כל כלי שהשתמשו בו רק בצונן במשך השנה, כדי להכשירו די ברחיצה וניקוי היטב היטב.

א. אין להשתמש בכלי 24 שעות לפני ההגעלה.

ב. יש לנקות את הכלים היטב מכל הלכלוך  (יש לנקות במיוחד באזור הידיות, כדאי לפרק את הידיות ואז לנקות היטב).

לכלוך שקשה לנקותו, שורפים אותו בליבון קל על ידי אש.

רשימת כלים שכיחים:

חצובות הגז שעליהם עומדים הסירים: יש לנקותה היטב היטב. למנהג האשכנזים צריך ללבן או להגעיל ברותחים, ואם עירה מכלי ראשון הוכשרה בכך, רצוי לעטוף בנייר כסף.

משטח הגז – לנקות טוב, לערות עליו רותחים. אין להשתמש במאכלים שנופלים עליו כשהם חמים בפסח. רצוי לצפות בנייר כסף.

שאר חלקי הגז – די בניקוי טוב.

תנור: לאחר המתנת עשרים וארבע שעות, יש לנקות היטב, ולהדליק בחום הגבוה ביותר, במשך כשעה. אין להכשיר את התבניות.

את הרשת ניתן להכשיר בשעת חימום התנןר רק אם לא הניחו עליה חמץ ישירות במהלך השנה.

מיקרוגל: ניקוי היטב, מניחים בתוכו כלי עם מים, מרתיחים את המים כמה דקות, צלחת המיקרוגל צריכה הגעלה.

ראוי להשתמש במיקרו-גל בפסח רק באמצעות כלים עטופים. 

(הנוהגים כגר"מ אליהו – המליץ שלא להכשיר תנור ומיקרוגל).

מיחם וקומקום: אם לא חממו עליו חמץ ולא עירו ממנו על חמץ ישירות, מספיק לנקות אותו היטב. אם חממו עליו חמץ או עירו ממנו על חמץ,צריך להגעיל את המכסה, ממלאים את המיחם מים עד הסוף וירתיח את המיחם עד שמים יגלשו על הדפנות מבחוץ. (אם במהלך השנה ניקו אותו בחומצת לימון שאינה כשל"פ, דינו כנ"ל כאילו השתמשו בו בחמץ)

פלטה: לנקות היטב ולחמם אותה שעתיים יש ממליצים גם לערות רותחים מקומקום (כאשר הפלטה אינה מחוברת ח"ו לחשמל) ורצוי לעטוף אותה בנייר כסף. (אם חממו עליה ממש חמץ ללא כל חציצה בימות השנה , אין להכשירה).

שיש של מטבח – ניקוי היטב, עירוי רותחים. נהגו לצפותו בנייר כסף וכדו'. מי שאינו מצפה, לא יניח ישירות על השיש כלים או אוכל חם בפסח.

כיור: אפילו הוא מחרסינה, יערה עליו רותחים ומותר להשתמש בו בפסח. ראוי להניח בתוכו כיור פלסטיק, או להשתמש רק במים פושרים.

מדיח כלים – מנקים היטב מכל לכלוך. מפעילים בחום הגבוה ביותר עם חומרי ניקוי. רצוי להכניס אבן מלובנת תוך כדי החימום. את המגשים רצוי להגעיל אם אפשר או לערות עליהם רותחים. (אם אפשר רצוי להשתמש בפסח בתוכנית לא חמה בחום שהיד סולדת בו).

שולחנות אכילה – אם הם מכוסים במשך השנה במפה, די בניקוי היטב, ומכסים במפה נקיה. אם אוכלים עליהם ישירות, נוהגים לערות עליהם רותחים. ואם יש חשש שיתקלקלו, לאחר ניקוי יסודי משתשמשים בהם בפסח, על ידי ציפוי במפה נקיה.

מפה – אם אוכלים עליה במשך השנה ישירות, מכבסים במים חמים שהיד סולדת בהם. שעוונית ניתן להכשיר בעירוי מים חמים.

סירים – הגעלה לאחר ניקוי היטב (גם באזור הידיות כנ"ל). סירים שמצוי שהחמץ נשרף בתחתית הסיר (כמו קוגל או פתיתים) דינם כמחבתות לקמן.

מחבתות: בדרך כלל צריך ליבון חמור . לכן לא נוהגים להכשיר לפסח.

אם תמיד משתמשים בהם עם שמן ולא מטגנים אף פעם ללא נוזל, ניתן להכשיר בליבון קל ( כלומר להניח אותם על האש בלי מים ולחמם אותה בחום גדול עד שאם יניח עליה קש או נייר טישו מהעבר השני, הוא יישרף או יחרך).

כלי עץ ופלסטיק: אם הם מפלסטיק קשיח ואין בהם חריצים, דינם ככלי מתכות ואפשר להכשירם בהגעלה, או בעירוי מכלי ראשון, או כלי שני, כפי השימוש במשך השנה.

טבילת כלים

אפשר לטבול כלים במקווה הכלים ולנהוג ע"פ ההנחיות שפורסמו (הוא עם כלור ומחוטא בגלל המצב)  נא להשתמש בכפפות, וכשחוזרים הביתה, לשטוף ידיים ואת הכלים שוב בסבון.

[אם לא ניתן יהיה לטבול כלים כלל- ניתן לסמוך על פסק הגרשז"א להשתמש באופן זמני בלי טבילה בכלי שנצרך (עפ"י מנח"ש ב סי' סח ד"ה לענין אכילה בבתי מלון).]

מכירת חמץ

כפי שפורסם על ידי הגבאים.  (עד יום שני  בערב בלבד) .

ככלל קטניות ומוצרי קטניות או מוצרים שאינם כשרים לפסח אך אם אין בהם חשש חמץ, אין כל צורך לבער או למכור.   

מוצרים המכילים תערובת חמץ  יש לבערם או למוכרם.  מוצרים שהם חמץ גמור חובה לבער. אם יש בכך הפסד מרובה הרוצה למוכרם רשאי (ויש נוהגים למכרם גם ללא הפסד מרובה).              

השנה לאור המצב יש סוברים שניתן להקל למכור חמץ גמור. אבל אין לקנות חמץ לפני פסח, כדי למוכרו ולשמרו לאחר הפסח.

גם מי שאינו משאיר חמץ גמור, מומלץ למכור חמץ בגלל מוצרים שהם ספק חמץ, כגון קמח וכן מזון שאנחנו לא יודעים אם מעורב בו חמץ.

בדיקת חמץ

חובת הבדיקה: גם מי שניקה היטב את הבית חייב בבדיקת חמץ.

יש לבדוק בעיקר את המקומות ששכיח להכניס בהם חמץ כל השנה , לכן חובה לבדוק את המקרר ואת כל הארונות של האוכל (פעמים רבות מוצאים שם בשעת הבדיקה מוצרים שאין להם הכשר לפסח או חמץ גמור). וכן חובה לבדוק את כיסי ותיקי של הילדים. חובה לבדוק את הרכב.

עדיף לבדוק לאור הנר כתקנת חז"ל וכך להתחיל את הבדיקה ולברך 'על בדיקת חמץ', ואם יש צורך ניתן בוודאי להשתשמש בפנס כדי לבדוק במקומות רגישים או מסוכנים. אין חובה לכבות את האור בשעת הבדיקה.

את הפתיתים יש להניח רק במקומות שבהם יש חובה לבדוק.

לאחר הבדיקה צריך לבטל את החמץ. ולדאוג שהחמץ שנותר ישמר במקום אחד.

דיני ערב פסח

תענית בכורות – השנה אין לצום (מכיוון שהצום מחליש את הגוף ואת המערכת החיסונית), עדיף לסיים מסכת בבית. אפשר גם משנה או ספר אחר, אם זה לימוד שיש שמחה בסיומו (עיין הליכות שלמה ח, א).

אפשר להשתתף בסיום דרך הטלפון או 'זום', ואת סעודת המצווה לאכול בבית.

סוף זמן אכילת חמץ: עד סוף השעה הרביעית של היום מותר לאכול חמץ [10.03 או 10.34 ].

ביעור חמץ: לאחר סוף זמן אכילת חמץ צריך מיד לבער את החמץ.

השנה משום ההנחיות של משרד הבריאות שכל אחד יבער את החמץ באופן אישי ולא במקום ציבורי אפשר לשרוף בבתים פרטיים ולא 'ברוב עם', כמובן בצורה בטיחותית. מי שמתקשה בכך או חושש משריפה יכול לכלות את החמץ בכל צורה שהיא – לשפוך חומר פוגם, לפורר במקום שאנשים לא מסתובבים או לזרוק לשירותים.

אפשר גם לזרוק את החמץ לפח המרכזי, שהוא מקום מופקר. מומלץ מספיק מוקדם כדי שהחמץ יפונה עוד לפני החג.

גם מי ששורף כדאי להשאיר רק כמות קטנה לשריפה ואת מה שבטוח לא מתכון להשתמש- לזרוק כבר קודם לפח כנ"ל.

אחר חצות של ערב פסח (השנה 12:40) אסור בעשיית מלאכה כמו בחול המועד, בכלל זאת אסור לכבס, אבל ניתן להפעיל מכונת כביסה לפני חצות גם אם תמשיך לפעול אחר חצות היום . (יש להסתפר לפני חצות).

ליל פסח: אומרים הלל שלם בערבית, גם כאשר מתפללים ביחידות (וכפי שכתב בכה"ח ויש שאינם אומרים הלל בערבית אם זה לא בבית כנסת ובמנין) ובשעה שמברכים על הלל שאחר התפילה יש לכוון גם על הלל שאומרים בהגדה.

תפילת טל – אין צריך לאומרה ביחיד. אבל אפשר לאומרה. בכל אופן מתחילים לומר מוריד הטל במוסף בלחש.

חובה להשמע להנחיות הרופאים ומשרד הבריאות כפי שהורו כל גדולי ישראל על פי תורתנו הקדושה, והמזלזל בכך הרי הוא חב לאחריני ועוון גדול בידו ה' ירחם.  אין לקיים מניינים בכל דרך המנוגדת להנחיות אלו. למעט תפילת מרפסות.  והוא הדין תפילת חצרות סמוכות זו לזו שאין שביל או כביש מפריד ביניהם וכפי שפרסמתי בערב שבת הגדול ורק בשמירת כל הכללים באופן קפדני.  אין להצטרף כלל למניינים המתקיימים שלא כמו ההנחיות או שלא כדין.

חג בריא כשר ושמח לנו ולכל אחינו בית ישראל  –  בציפיה לגאולה וישועה שלמה – דוד דודקביץ